Profesjonalne urządzenie do pasteryzacji

Specjaliści od informacji

Profesjonalne urządzenie do pasteryzacji

4 lipca 2019 Przemysł i produkcja 0

Jesień jest okresem, kiedy każda gospodyni domowa robi zapasy na zimę. W słoikach lądują warzywa i owoce, które trzeba odpowiednio zawekować, aby przetrwały całą zimę i się nie zepsuły. Możemy to robić tradycyjnie w garnkach, albo kupić specjalne urządzenie.

Jak wyglądają urządzenia do pasteryzacji?

urządzenie do pasteryzacjiTradycyjna metoda pasteryzacji polega na napełnieniu słoików przetworami, szczelnym zamknięciu i włożeniu na kilkadziesiąt minut do gotującej się wody. Po wyjęciu słoiki należy przewrócić do góry dnem i poczekać aż do wystygnięcia. Po tym czasie przetwory są gotowe i możemy je schować do spiżarni, albo do piwnicy. Jednak jest lepszy i przede wszystkim szybszy sposób na to. Koniecznie trzeba się zaopatrzyć w urządzenie do pasteryzacji, które całą pracę wykona za nas. Wystarczy gotowe słoiki z przetworami włożyć do środka pojemnika i szczelnie zamknąć. Urządzenie jest wyposażone w cyfrowy wyświetlacz i elektroniczne sterowanie temperaturą w zakresie od trzydziestu do nawet stu stopni Celsjusza. Pojemnik został wykonany ze stali nierdzewnej o grubości kilku milimetrów, dzięki czemu długo utrzymuje pożądaną temperaturę. Posiada funkcje timera, dźwiękowy sygnalizator informujący o uzyskaniu ustawionej temperatury i końcu czasu wekowania. W środku zmieści się aż czternaście słowików ustawionych w dwóch poziomach, a więc dużo więcej niż byśmy to chcieli zrobić w domowych garnkach. W urządzeniu możemy gotować słoiki od godziny do nawet stu dwudziestu minut. Z zewnątrz jest całe srebrne i ma jedynie czarne elementy z tworzywa sztucznego.

Jeżeli każdego roku przygotowujemy zapasy na zimę, to takie urządzenie z pewnością będzie nam bardzo pomocne. Znacznie przyśpiesza i ułatwia pracę, dlatego jest coraz częściej stosowane. Taki prezent na pewno ucieszyłby każdą babcię, lub mamę,