Wypieki bez glutenu

Specjaliści od informacji

Wypieki bez glutenu

18 maja 2020 Gastronomia / żywność 0

Wiele osób przechodzi na dietę, która polega na całkowitym wyeliminowaniu lub ograniczaniu spożycia glutenu. Niektórzy robią to przez własne przekonania i chęć zadbania o siebie, inni są do tego zmuszeni ze względów zdrowotnych. Co to jest gluten i jak wpływa na nasz organizm? Czy lepiej z niego zrezygnować? 

Kilka słów o diecie bezglutenowej

ciasta bezglutenoweGluten to nazwa nadana mieszaninie białek roślinnych, które obecne są w ziarnach zbóż, na przykład jęczmienia, orkiszu, pszenicy oraz żyta. Niektóre zboża, takie jak kukurydza czy owies, nie zawierają glutenu, dlatego produkty spożywcze wykonane z nich są bezpieczne dla osób cierpiących na alergie, nietolerancje pokarmowe czy celiakię. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która polega na tym, że gluten działa toksycznie na jelita człowieka. Spożywanie glutenu prowadzi do zaniku nabłonka jelitowego, a co za tym idzie – mniej składników odżywczych jest wchłanianych przez kosmki. Jednym ze sposobów leczenia tej choroby jest całkowite wyeliminowanie produktów zawierających gluten ze swojej diety. Celiakia może wystąpić w każdym wieku, gdyż ma podłoże genetyczne. Jeśli więc mamy w rodzinie przypadki celiakii, lepiej będzie zrezygnować z tradycyjnego pieczywa czy innych produktów zbożowych. Chleby czy ciasta bezglutenowe są tak samo smaczne jak te tradycyjne. Jedyną różnicą jest użycie innego rodzaju mąki, na przykład kukurydzianej lub ryżowej. Takie wypieki można również wykonać samodzielnie, nie jest to trudne i właściwie nie różni się od tradycyjnego pieczenia. 

Obecnie w większości sklepów dostępnych jest wiele produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu. Jest to bardzo ważne, ponieważ zapotrzebowanie na takie jedzenie ciągle wzrasta. Bardzo wiele osób przechodzi na specjalną dietę bezglutenową, aby zachować dobre zdrowie oraz aby uniknąć problemów z trawieniem. Również spory procent populacji choruje na celiakię.